Jobba som bartender i Thailand

Drömmer du om att kunna bo i Thailand en period och slippa den svenska vintern? Men du kanske inte har möjligheten att bara ligga där på en solstol och glassa hela dagarna utan att ha en inkomst? Då kanske ett jobb som bartender i Thailand kan vara ett alternativ för dig!

Visum för att arbeta i Thailand

Det första du måste titta på om du vill arbeta i Thailand är vilka visumregler som finns om du vill stanna en längre period och arbeta i landet. Om du som svensk vill arbeta i Thailand behöver du söka ett visum för det ändamålet. Exempelvis finns det ett visum du kan söka om du vill bo och arbeta i Thailand i högst 3 månader som kostar 600 kr. Det är svårt att få visum för länge tid än så i Thailand eftersom det oftast krävs att du har spetskompetens inom en bransch. Men det är viktigt att du kontrollerar med thailändska ambassaden vilket visum du behöver så att allting blir rätt, för det att ditt eget ansvar att se till så att du har ett korrekt visum innan du åker iväg.

Vilket språk behöver jag kunna?

Thailand har enormt många turister från Sverige och resten av Europa och därför kommer du att klara dig bra som bartender med enbart engelska kunskaper, du behöver alltså inte oroa dig över att du behöver lära dig thailändska innan. I Phuket finns det till och med ”Grabbarna Grus” som är en svensk bar i Thailand, så får du jobb där kan du räkna med att få prata svenska med kunderna.

Vad kan jag förvänta mig när jag arbetar som bartender i Thailand?

Som vi tidigare nämnde så är det svårt att få arbetsvisum för en längre period i Thailand och vill du flytta ifrån Sverige permanent, eller i alla fall en längre period, så kanske du istället bör satsa på att jobba som bartender på en medelhavsö. Inom EU har du som svensk nämligen rätt att flytta runt och arbeta i princip hur och var du vill.

Det lättaste stället i Thailand att få jobb som svensk är Phuket då det är dit många svenskar åker. Men räkna med stora kulturskillnader jämfört med Sverige, många thailändare är vanare att arbeta mycket hårdare och längre dagar än vad vi svenskar är vana vid. Det kommer vara stor skillnad för dig om du får anställning på en exempelvis svensk- eller engelskägd bar i Thailand eller om du börjar arbeta på en thailändsk bar. Lönerna i Thailand är väldigt låga, men det är också förhållandevis billigt att leva där. Troligtvis kommer du att arbeta långa dagar och nätter och inte hinna göra av med så mycket pengar så att du klarar dig, men räkna inte med att kunna spara pengar. Om du vill arbeta som bartender i Thailand bör du se det som en kul grej, ett äventyr och självklart erfarenhet men räkna med att det kommer att vara tufft och inget du gör för att tjäna mycket pengar på.