Jobba som bartender på en Medelhavsö

Att jobba som bartender på en Medelhavsö är populärt bland många unga svenskar och det är inte svårt att förstå varför. Jobbet som bartender på öarna i medelhavet så som Cypern och Rhodos innebär helt klart ett äventyr som du kommer att bära med dig resten av livet med mycket erfarenhet och möten med människor.

Hur går jag till väga om jag vill jobba som bartender på en Medelhavsö?

Om du vill arbeta som bartender på någon av de populära semesterorterna som finns på olika öar i Medelhavet så behöver du först och främst utbilda dig till bartender. Du kan hittar mycket information på internet som berättar allt du behöver veta för att bli bartender men vi tänkte gå igenom lite kort här.

Kostnad för bartenderutbildning

Bartenderutbildningar brukar vara cirka fyra veckor långa och ibland behöver du efteråt göra praktik på en bar i en eller några veckor innan du får ett certifikat eller examen som utbildad bartender. Utbildningar finns att gå både i Sverige och utomlands men ett förslag är att gå bartenderutbildningen på den ön du tänker dig att jobba på (om det finns där) och sedan göra praktik där. Praktikplats är ett bra sätt att få in foten i yrken och gör du ett bra jobb så har du en stor möjlighet att sedan gå jobb på din arbetsplats. Räkna med att utbildningen kostar mellan 10 000 och 20 000 kr.

Jobbmöjligheter

Om du redan är utbildad bartender så är det bra att börja att söka jobb! På semesterorterna med mycket nattliv finns det många barer och därmed också många arbetsmöjligheter. Många som åker ner och arbetar som bartender i Medelhavet gör det endast under en begränsad tid och därför är också ruljangsen på personal ganska stor, vilket gör att möjligheterna till att få jobb är stora! Beroende på hur spontan du är och hur mycket budget du har inför din resa så kan du antingen börja söka jobb genom att kolla jobbannonser och kontakta olika barer innan du åker hemifrån, men ibland kan det vara enklast att söka jobb på plats. Då kan du helt enkelt gå runt i området, presentera dig, skapa kontakter och så vidare, men då gäller det så klart att du har en liten buffertbudget i fall att du inte hittar ett jobb på en gång.

Fördelen med att välja att jobba på en Medelhavsö är att det ligger i EU och som medborgare i ett EU-land så har du rätt att arbeta i vilket annat EU-land som helst. Ska du arbeta mer än 3 månader kan du dock behöva anmäla dig hos en myndighet i landet och visa att du har arbete och kan försörja dig. Men det krävs inte något visum eller liknande.

Hur är det att jobba som bartender på en Medelhavsö?

Många beskriver det som en förlängning av en chartersemester! Men många tycker också att det är ett ganska slitigt och tufft jobb och att det i längden kan bli lite enformigt. De flesta är dock överens om att det är en rolig grej som dessutom ger mycket erfarenhet. Som vi alla vet från att själva ha tillbringat semesterveckor på soliga medelhavsöar så är nattlivet livligt och pågår långt in på natten och är du bartender måste du klara av att jobba i dessa livliga miljöer och räkna med att inte gå och lägga dig förens solen stiger upp! I gengäld får du sovmorgon dagen efter då klubbarna inte öppnar förens framemot eftermiddagarna/kvällarna, men räkna med att det krävs en del förarbete på baren innan den öppnar också. Lönerna är inte jättehöga och oftast räcker det endast till mat och bostad, så du kommer troligtvis inte kunna spara speciellt mycket. Vad du tjänar kan variera väldigt mycket beroende på vilken arbetsgivare du får men lönerna kan ligga runt 7 000 – 12 000 kr i månaden plus dricks.