Bartenderkurser i Sverige

Vill du utbilda dig till bartender här hemma i Sverige? Inga problem, det finns gott om utbildningar att välja mellan! Du behöver inte heller oroa dig över att dina möjligheter till att arbeta som bartender runt om i världen efter färdig utbildning minskar, du kommer fortfarande att kunna jobba som bartender i Thailand eller andra attraktiva länder. I princip inga utbildningar kräver några förkunskaper, men du behöver vara minst 18 år för att få gå utbildningen. Här får du förslag på några olika utbildningar runt om i Sverige.

Utbildning i Stockholm

BarAkademin – här kan du gå bartenderutbildning som är 4 veckor lång plus 1 veckas praktik. Utbildningen startades 2002 och drivs av Peter Sellin, Palle Rosén och Pär Webering. Lärarna som arbetar här är europamästare och VM-finalister. Under utbildningens gång får du bland annat lära dig allt från bartenderyrkets grund, så som kunskap om utrustningen, glas och hygien. Du får också lära dig en bred repertoar på drinkar samt hur du organiserar och planerar ditt jobb. Teori blandas med praktik och övning av free pouring och flair övas regelbundet under utbildningen. Du kommer även att få vara med på studiebesök och ta del av gästföreläsare.

Utbildningen är 4 veckor, måndag till fredag, kl. 10.00 – 16.00 och efter utbildningen så kommer du som elev att göra 5 arbetspass som praktik innan du får din examen. Priset för utbildningen är cirka 12 000 kr och då ingår kursmaterial, studiebesök inklusive reskostnad och avslutningsmiddag. Det finns möjlighet till delbetalning.

Utbildning i Göteborg

Cocktailskolan – en bartenderutbildning i centrala Göteborg som erbjuder dig en utbildning på 4 veckor följt av 2–3 veckors praktik på restaurang, hotell eller pubar i Göteborg. Utbildningen ger dig all kunskap du behöver ha för att kunna arbeta på ett professionellt sätt i en bar. Du kommer att få lära dig om företagslogistik, arbetshygien, före- och efterarbeten, ekonomi- och kassahantering med mera. Du får också lära dig allt praktiskt du behöver för att kunna arbeta som bartender, till exempel olika drinkar, serveringstekniker och flairing. Utöver detta får du lära dig om öl-kunskap, kundservice och lagkunskaper som arbetsgivare kommer att kräva av dig när du är färdigutbildad.

Läraren på Cocktailskolans utbildning i Göteborg heter Joachim Ditlevsen och har varit med sedan skolan startade. Han är även författare till kurslitteraturen som utbildningen använder sig av. Priset för att bli certifierad bartender på Cocktailskolan är 13 500 kr inklusive kursmaterial. Cocktailskolan erbjuder prisgaranti vilket innebär att om du hittar en likvärdig utbildning till ett billigare pris i Sverige så erbjuder Cocktailskolan dig deras bartenderutbildning för det priset. Skolan erbjuder även kompisrabatt, så om ni är två vänner som anmäler er får ni 200 kr rabatt, 3 vänner 300 kr rabatt och så vidare.

Utbildning i Malmö

European Bartender School – en världsledande bartenderutbildning. EPS håller i bartenderutbildningar på 25 olika platser runt om i världen och är enligt dem själva den enda erkända skolan inom branschen. Även denna utbildning är en 4 veckor lång utbildning. Den är skapad av världens bästa bartenders som tillsammans innehar 60 stycken internationella bartitlar. Instruktörerna uppdaterar hela tiden utbildningen för att den hela tiden ska vara ”up-to-date” så att du kan räkna med att få den allra senaste kunskapen inom branschen. Utbildningen är uppdelad i fyra olika moment: Free pour, Flair, Teori och Barkunskap. Utbildningen består av över 100 timmar lärarledd undervisning, vilket är mer än vad många andra utbildningar erbjuder. Kursen varvar teori och praktik och 80 % av utbildningen lärs ut bakom baren då företaget tror på att övning ger färdighet.

Utbildningen kostar cirka 14 000 kr inklusive kurslitteratur, utbildning och certifikat. Du erbjuds delbetalning via Svea Web Pay.